Ormiańskie święto w Oławie
Dodano 2016-10-04

Dzień Ormiański zorganizowany przez Panią Janinę Kordys - Dyrektora Biblioteki w Oławie we współpracy z Fundacją Ormiańską Armenian Foundation - Հայկական Հիմնադրամ z Warszawy był pięknym i ważnym wydarzeniem dla miasta. Bardzo ciekawy program z udziałem honorowego gościa JE Edgara Ghazaryana, Ambasadora Republiki Armenii w Polsce oraz wykładowców: dr Renaty Król- Mazur, Marty Axentowicz- Bohosiewicz i  Macieja Bohosiewicza, zgromadził dużą grupę Ormian z Oławy, Wrocławia, Krakowa i Zakopanego. Jestem pod wrażeniem również pięknej gry na duduku p. Hovika Hovanisyana, który wyczarował cudowną atmosferę. Oprócz duchowych doznań było również coś dla ciała, czyli ormiańskie przysmaki z gandżaburem (zupą chorutową) na czele. Zwieńczeniem dnia była Msza św. sprawowana przez ks. Tadeusza Isakowicza- Zaleskiego.
Wspaniały dzień, znakomita organizacja, dużo wartościowej wiedzy o Ormianach w Polsce, tego oprócz wykładów, dostarczać będzie wystawa ,, Ormianie w służbie Rzeczypospolitej"przygotowana przez Fundację Armenian Foundation, do 15 listopada w Bibliotece Koronka w Oławie.
Dla mnie osobiście i mojej rodziny było to duże przeżycie emocjonalne, okazja do spotkania z ormiańskimi ziomkami i wzbogacenia wiedzy o polskich Ormianach. Gratuluję organizatorom udanej, ciekawej i bardzo potrzebnej w Oławie imprezy.
Blandyna Rosół - Niemirowska

Dzień Ormiański zorganizowany przez Panią Janinę Kordys - Dyrektora Biblioteki w Oławie we współpracy z Fundacją Ormiańską Armenian Foundation - Հայկական Հիմնադրամ z Warszawy był pięknym i ważnym wydarzeniem dla miasta. Bardzo ciekawy program z udziałem honorowego gościa JE Edgara Ghazaryana, Ambasadora Republiki Armenii w Polsce oraz wykładowców: dr Renaty Król- Mazur, Marty Axentowicz- Bohosiewicz i  Macieja Bohosiewicza, zgromadził dużą grupę Ormian z Oławy, Wrocławia,Opola,  Krakowa i Zakopanego. W Dniu Ormiańskim uczestniczyła także pani Justyna Matkowska - Pełnomocnik Wojewody Dolnośląskiego do spraw mniejszości narodowych i etnicznych. Jestem pod wrażeniem również pięknej gry na duduku p. Hovika Hovanisyana, który wyczarował cudowną atmosferę. Oprócz duchowych doznań było również coś dla ciała, czyli ormiańskie przysmaki z gandżaburem (zupą chorutową) na czele. Zwieńczeniem dnia była Msza św. ormianskokatolicka sprawowana przez ks. Tadeusza Isakowicza- Zaleskiego.

Wspaniały dzień, znakomita organizacja, dużo wartościowej wiedzy o Ormianach w Polsce, oprócz wykładów, dostarczać będzie wystawa ,, Ormianie w służbie Rzeczypospolitej" przygotowana przez Fundację Armenian Foundation, do 15 listopada w Bibliotece Koronka w Oławie.

Blandyna Rosół - Niemirowska

Pełna relacja fotograficzna dostępna w naszej galerii – KLIKNIJ TUTAJ