TYKOCIN - WYSTAWA KATEDRA ORMIAŃSKA WE LWOWIE I JEJ TWÓRCY
Dodano 2016-09-14

16 września o godz. 14:00 otwarcie wystawy w Muzeum w Tykocinie przygotowanej przez Międzynarodowe Centrum Kultury w Krakowie. Ekspozycja przedstawia malowidła ścienne Jana Henryka Rosena, zdobiące katedrę ormiańską we Lwowie. To jedno z ważniejszych dzieł polskiej sztuki sakralnej okresu międzywojennego, które dotychczas nie doczekało się szerszej prezentacji. Wystawa będzie też okazją poznania wyjątkowości nieznanego szerzej w Polsce ormiańskiego obrządku i kilkusetletnich dziejów Ormian we Lwowie. Oprócz dzieła Rosena i problemów jego konserwacji, pokazane zostaną prace, jakie na rzecz katedry zostały wykonane m.in. przez Józefa Mehoffera.

16 września o godz. 14:00 otwarcie wystawy "Katedra Ormiańska we Lwowie i jej twórcy" w Muzeum w Tykocinie przygotowanej przez Międzynarodowe Centrum Kultury w Krakowie. Ekspozycja przedstawia malowidła ścienne Jana Henryka Rosena, zdobiące katedrę ormiańską we Lwowie. To jedno z ważniejszych dzieł polskiej sztuki sakralnej okresu międzywojennego, które dotychczas nie doczekało się szerszej prezentacji. Wystawa będzie też okazją poznania wyjątkowości nieznanego szerzej w Polsce ormiańskiego obrządku i kilkusetletnich dziejów Ormian we Lwowie. Oprócz dzieła Rosena i problemów jego konserwacji, pokazane zostaną prace, jakie na rzecz katedry zostały wykonane m.in. przez Józefa Mehoffera.

SZCZEGÓŁY

• Tykocinn.jpg