Warsztat ormiański - kunszt detalu - wystawa w Muzeum Narodowym w Kielcach
Dodano 2016-12-02

Muzeum Dialogu Kultur w Kielcach -  oddział Muzeum Narodowego w Kielcach zaprasza 6 grudnia 2016 roku na wernisaż wystawy „Warsztat ormiański – kunszt detalu”.
Tym milsza jest to dla mnie wiadomość, że w Muzeum pojawia się tematyka ormiańska, gdyż to właśnie mój dziadek GRZEGORZ AXENTOWICZ od 1936 roku stał na czele Komitetu Wykonawczego Budowy Muzeum Świętokrzyskiego w Kielcach. W maju 1939 roku Rada Miejska podjęła decyzję o bezpłatnym przekazaniu placu na folwarku Psiarnia dla Polskiego Towarzystwa Krajoznawczego pod budowę Muzeum Świętokrzyskiego. Plany budowy muzeum przerwał wybuch II wojny światowej.
INFORMACJA o wystawie:
Przedmioty, które Ormianie przywozili ze Wschodu lub wytwarzali w Polsce, są wysokiej próby. To głównie dzięki ich działalności mówimy o orientalizacji kultury polskiej w dobie nowożytnej. Ekspozycja stawia sobie za cel ukazanie przykładów sztuki i rzemiosła ormiańskiego, z akcentem na detal i jego oryginalność. Dotyczy to zarówno iluminatorstwa ksiąg i piśmiennictwa w ormiańskim alfabecie, ornamentyki chaczkarów – krzyży kamiennych, wzornictwa tkanin oraz zdobnictwa broni. W motywach stosowanych przez Ormian dopatrujemy się wzorców mających źródła w Armenii, Persji czy starożytnych kulturach Bliskiego Wschodu. To bogaty świat symboli i sztuki, która oddziaływała również na kulturę polską.
Wystawa będzie oparta na zbiorach własnych oraz użyczonych. Zaprezentowana zostanie broń biała wytwarzana w warsztatach Ormian lwowskich, pasy kontuszowe z podwarszawskiej manufaktury Paschalisa Jakubowicza, przedmioty liturgiczne, kobierce oraz księgi – także takie, które nie były wcześniej eksponowane w muzeach.
Ekspozycja będzie prezentowana do 12 marca 2017 roku.

Muzeum Dialogu Kultur w Kielcach -  oddział Muzeum Narodowego w Kielcach, zaprasza 6 grudnia 2016 roku na wernisaż wystawy „Warsztat ormiański – kunszt detalu”.

INFORMACJA o wystawie:

Ekspozycja będzie prezentowana do 12 marca 2017 roku.

• Grzegorz-Axentowicz-1901-1971.jpg
  • wmurowanie-kamienia-wegielnego-pod-Muzeum-Swietokrzyskiego-w-Kielcach-drugi-z-lewej-Grzegorz-Axentowicz.jpg
  • wmurowanie-kamienia-wegielnego-pod-Muzeum-Swietokrzyskiego-w-Kielcach.jpg
  • zaproszenie-1.jpg