Nowa wersja filmu o Arcybiskupie Józefie Teodorowiczu
Dodano 2018-03-23

Film biograficzny o Arcybiskupie Józefie Teodorowiczu pt. Ormiańskie serce dla Polski, otrzymał nową postać. Film, zrealizowany w 2008 r. w krakowskim ośrodku telewizyjnym przez ks. Andrzeja Baczyńskiego i red. Tadeusza Szymę, został obecnie uzupełniony suplementem pt. Powrót na Cmentarz Orląt. Jest to relacja z ponownego pochówku Arcybiskupa, do którego udało się doprowadzić w 2011 roku. Materiał filmowy suplementu, autorstwa Katarzyny Drozdowicz, został udostępniony przez Fundację Armenian Foundation.
Premiera filmu w wersji poszerzonej odbędzie się 2 kwietnia o godz. 10.05 na antenie Telewizji Kraków w programie 3 TVP. Na antenie ogólnopolskiej film zostanie zaprezentowany w późniejszym terminie.

Przypomnijmy, że Maciej Bohosiewicz m.in za doprowadzenie do ponownego pochówku Arcybiskupa J.T. Teodorowicza  został odznaczony przez Patriarchę Medal św. Wartana Mamikoniana kliknij tutaj oraz przez Kardynała Kazimierza Nycza, orderem "Za zasługi dla Archidiecezji Warszawskiej" kliknij tutaj

• ormianskie serce