Wizyta ormiańskiego chóru „Zoravor Mankunk” w Polsce
Dodano 2016-06-02

W dniach 03-12.06.2016r. przebywa w Polsce ormiański chóru  „Zoravor Mankunk”. Ormianie najwięcej czasu spędza na Kaszubach. Poniżej program ich wizyty:
PROGRAM  WIZYTY ORMIAN NA KASZUBACH
 3.06 ( piątek )
Między godz.  17 - 18  przywitanie  na Złotej Górze k. Brodnicy Górnej .
4.06 ( sobota )
8.30    wyjazd do Szymbarku – zwiedzanie i koncert w Centrum Edukacji i Promocji  Regionu.
15.30  zwiedzanie Muzeum Kaszubskiego w Kartuzach, gdzie też odbędzie się  prezentacja na temat ludobójstwa Ormian.
18.00  koncert w kawiarence pod Refektarzem w Kartuzach.
5.06 ( niedziela )
14.00  koncert w Szkole Muzycznej w Kartuzach.
17.00  koncert podczas Festiwalu Pieśni Religijnej na Złotej Górze
6.06 ( poniedziałek )
9.00    dzień integracyjny z uczniami Szkoły Podstawowej nr 5 w Kartuzach.
19.00  wieczór przy ognisku na Złotej Górze.
7.06 ( wtorek )
9.00    koncert w Szkole Podstawowej w Brodnicy Górnej.
13.30  zwiedzanie Parku Miniatur w Stryszej Budzie.
16.30  zwiedzanie Kalwarii w Wejherowie.
18.00  koncert w Muzeum Piśmiennictwa i Muzyki Kaszubsko-Pomorskiej w Wejherowie
8.06 ( środa )
10.00  pożegnanie gości i wyjazd ze Złotej Góry.
12.06
19:30 Koncert w Kościele Seminaryjnym w Warszawie ul. Krakowskie Przedmieście 52/54
Chór ,, Zoravor Mankunk''
  Dziecięcy chór ,,Zoravor Mankunk’’ został założony rok temu i działa przy kościele Zoravor w Erywaniu. Wszyscy młodzi członkowie chóru są mieszkańcami stolicy Armenii. Dzieci na początku uczą się słów, próbują zrozumieć ich znaczenie, a potem dopiero uczą się śpiewać. Dyrektor artystyczny i dyrygentka chóru p. Gohar Harutyunyan, pracę z chórem traktuje jako służbę dla Boga i na cześć Kościoła. Pani Gohar długie lata pracowała w Muzycznym Konserwatorium w Erywaniu i podczas swojej kariery prowadziła profesjonalne chóry. Prowadzenie ,,Zoravor Mankunk’’, to jej pierwsza próba współpracy z dziećmi. Pani Gohar twierdzi, iż dziecięcy świat jest bardzo głęboki, przezroczysty i kontakt z nim poprzez dzieci jest o wiele łatwiejszy. Z drugiej strony dzieci zadają bardzo dużo pytań, próbują jej przedstawić swój świat, każdy po swojemu, a to wymaga niestety bardzo dużo cierpliwości. Chór śpiewa na trzy głosy. W jego repertuarze są ormiańskie pieśni o tematyce religijnej, jak również ludowe pieśni z III- V wieku. Repertuar urozmaica dźwięk ormiańskich instrumentów. Chór uczestniczy w świętach kościelnych i wzbogaca je przepięknym brzmieniem ich pieśni. Dzieci w tym ciężkim dla nas XX wieku, swym śpiewem przekazują otoczeniu informację na temat ważności wiary w ich życiu. ,, Zoravor Mankunk’’ jest przekonany, że pieśni o tematyce religijnej, to nie tylko piękne wykonanie, ale możliwość poprzez doniesienia wartości duchowych do odbiorcy. Pieśni te zbliżają słuchacza z Kościołem, Bogiem i przynoszą radość ludziom. Chór ściśle współpracuje z organizacją polonijną ,,Polska Rodzina’’, która ze swojej strony próbuje stworzyć wszelkie możliwości do zbudowania pomiędzy Polską i Armenią pomostu, który stworzyłby ormiańskiemu młodemu i bardzo zdolnemu pokoleniu, pielęgnującemu przepiękne ormiańskie tradycje, możliwość częstszego odwiedzania Polski ( Kaszub) w celach nie tylko turystycznych, ale też edukacyjnych. Chór pragnie przedstawić polskiemu społeczeństwu swój repertuar . Chór ,,Zoravor Mankunk’’ po spotkaniu i poznaniu bliżej mieszkańców Kaszub, które odbyło sie w lutym w Armenii, pokochał Polskę. Dzieci z chóru są zafascynowane kulturą i tradycją północnego regionu Polski, co prawda miały okazję poznać ten region na zdjęciach i z opowiadań. Dzieci pałają chęcią nauki języka polskiego, który ułatwi im kontakt z nowymi znajomymi z Polski. W przyszłości chciałyby mieć możliwość częstszego przebywania na ziemi kaszubskiej, w celu udoskonalenia języka polskiego, głębszego poznania tego kolorowego i bogatego w tradycję regionu oraz ich zabytków.

W dniach 03-12.06.2016r. przebywa w Polsce ormiański chóru  „Zoravor Mankunk”. Ormianie najwięcej czasu spędzą na Kaszubach. Poniżej program ich wizyty:

PROGRAM  WIZYTY ORMIAN NA KASZUBACH

3.06 ( piątek )

Między godz.  17 - 18  przywitanie  na Złotej Górze k. Brodnicy Górnej .

4.06 ( sobota )

18.00  koncert w kawiarence pod Refektarzem w Kartuzach.

5.06 ( niedziela )

14.00  koncert w Szkole Muzycznej w Kartuzach.

17.00  koncert podczas Festiwalu Pieśni Religijnej na Złotej Górze

6.06 ( poniedziałek )

9.00    dzień integracyjny z uczniami Szkoły Podstawowej nr 5 w Kartuzach.

19.00  wieczór przy ognisku na Złotej Górze.

7.06 ( wtorek )

9.00    koncert w Szkole Podstawowej w Brodnicy Górnej.

13.30  zwiedzanie Parku Miniatur w Stryszej Budzie.

16.30  zwiedzanie Kalwarii w Wejherowie.

8.06 ( środa )

10.00  pożegnanie gości i wyjazd ze Złotej Góry.

12.06

Chór ,, Zoravor Mankunk''