Walerian Tumanowicz - Żołnierz Niezłomny - spotkanie okolicznościowe w Warszawie
Dodano 2017-11-13

Fundacja Armenian Foundation serdecznie zaprasza na spotkanie okolicznościowe poświęcone postaci Waleriana Tumanowicza – Ormianina Polskiego, legionisty, oficera Wojska Polskiego, działacza Zrzeszenia Wolność i Niezawisłość - ŻOŁNIERZA NIEZŁOMNEGO. Spotkanie odbędzie się 18 listopada 2017roku w Katedrze Polowej WP w Warszawie ( ul. Długa 13/15) od godziny 11:00
13 listopada przypada 70 rocznica śmierci Waleriana Tumanowicza. Jego osoba jest szczególnie ważna dla społeczności Ormian Polskich - to właśnie Walerian Tumanowicz wypowiedział bardzo znaczące słowa pokazujące jego postawę wobec Ojczyzny.
… Z krwi jestem Ormianinem, z duszy i przekonań Polakiem . . . Wraz z mlekiem matki wyssałem nienawiść do Związku Radzieckiego. . .

PROGRAM SPOTKANIA:
11:00 - Msza św. w Katedrze Polowej WP
12:15 - otwarcie spotkania w Centrum Konferencyjnym Ordynariatu Polowego - przemówienie okolicznościowe ministra Jana Kasprzyka – szefa UDSKiOR
12:30 - prelekcje okolicznościowe
13:00 - pokaz filmu dokumentalnego pt. Z krwi jestem Ormianinem, z duszy i przekonań Polakiem - Walerian Tumanowicz Żołnierz Wyklęty
13:30 - poczęstunek potrawy ormiańskie

ZAPRASZAMY