Strachówka - odsłonięcie pomnika Króla Kazimierza III Wielkiego
Dodano 2017-11-17

19 listopada 2017r.  o godz. 12:00 w Strachówce odbędzie się uroczystość odsłonięcia pomnika Króla Kazimierza III Wielkiego. Pomnik ufundowany jest przez ormiańskie małżeństwo Gayane i Ashota Arakelyan, którzy wybudowali pomnik na swojej działce w miejscowości Księżyki w gminie Strachówka, na skrzyżowaniu z drogą "50" . Pomnik Kazimierza III Wielkiego jest wotum wdzięczności społeczności ormiańskiej dla Króla Polski, który nadał przywileje Ormianom. Patriotyczna postawa małżeństwa Arakelyan jest kontynuacją pięknych tradycji mniejszości ormiańskiej w Polsce. Mniejszość, która nigdy nie zdradziła swojej nowej ojczyzny, zawsze pielęgnując miłość do swojej Macierzy i świętej Góry Ararat. Pomnik wraz z działką został przekazany społeczności lokalnej. Ma kształt chaczkaru, czyli typowej dla Armenii formy obeliskowej będącej jednocześnie pomnikiem i kapliczką. Wysokość ok. 5,30 m, szerokość 1,30 m i grubość 0,90 m. Na frontowej ścianie, tak jak w typowej płaskorzeźbie, widnieje popiersie Kazimierza Wielkiego, a cały pomnik zwieńczony krzyżem ormiańskim. Wykonany jest z kamienia wulkanicznego z gór Armenii, w kolorze zbliżonym do czerwieni.

Uroczystość otwarcia jest organizowana przez Marszałka Sejmiku Województwa Mazowieckiego, Pana Adama Struzika, Starostę Wołomińskiego, Pana Kazimierza Rakowskiego i wice starostę, Adama Łosana, Wójta gminy Strachówka, Pana Piotra Orzechowskiego oraz organizacje ormiańskie działające w Polsce.

Patroni honorowi: JE Ambasador Republiki Armenii w Polsce,Pan Edgar Ghazaryan,  Marszałek Senatu p. Stanisław Karczewski, Abp Henryk Hoser - Biskup Diecezji Warszawsko - Praskiej

• Zapr2
  • Zapr1