O Ormianach w Lublinie
Dodano 2016-04-26

Osadnictwo ormiańskie i żydowskie w Lublinie i na Lubelszczyźnie – wykład i degustacja dań kuchni ormiańskiej i żydowskiej 28 IV, godz. 16.30–19.00 Miejsce: Trybunał Koronny, ul. Rynek 1. Wykład poświęcony osadnictwu ormiańskiemu na Lubelszczyźnie wygłosi Paweł Grzesik (jako pracownik MNKi),

W ramach Sezonu Lublin 2016, odbędzie się spotkanie dotyczące historii Ormian na Lubelszczyźnie.  "Osadnictwo ormiańskie i żydowskie w Lublinie i na Lubelszczyźnie" – wykład i degustacja dań kuchni ormiańskiej i żydowskiej odbędzie się 28 IV, godz. 16.30–19.00 - Trybunał Koronny, ul. Rynek 1. Wykład poświęcony osadnictwu ormiańskiemu na Lubelszczyźnie wygłosi Paweł Grzesik (jako pracownik MNKi). Spotkanie realizuje Fundacja „Wczoraj i Dziś dla Jutra”. Ideą spotkań tematycznych jest poszerzenie wiedzy historycznej o wielowiekowej wielokulturowości Lublina i  Lubelszczyzny, szczególnie o  osadnictwie rusińskim, żydowskim i ormiańskim. Podczas spotkań uczestnicy odkryją również ciekawostki Lublina Jagiellonów, poznają dźwięki renesansowego Lublina i smaki kuchni staropolskiej. Dla lepszego zobrazowania poruszanych tematów odbędą się występy zespołów, i degustacja dań, która przybliży zapomniane, historyczne smaki. Dodatkowe informacje: wiek uczestników – od 17 roku życia.

Fundacja  „Wczoraj i Dziś dla Jutra” jest młodą organizacją zajmującą się ochroną i podtrzymywaniem lokalnych tradycji i zwyczajów oraz innych niematerialnych dóbr kultury. Jej działania zmierzają do pielęgnowania poczucia tożsamości i więzi emocjonalnych społeczeństwa z dziedzictwem kulturowym, umacniania polskości oraz świadomości narodowej i obywatelskiej