Kuty nad Czeremoszem. Mała stolica Ormian – prace inwentaryzacyjne 2019r.
Dodano 2019-08-25

Upłynęło już bardzo dużo czasu, kiedy po raz pierwszy stanęłam na cmentarzu w Kutach, potem był Baniłów, kilka lat później Śniatyn, Horodenka, Łysiec i wiele innych miejsc tak nierozerwalnie związanych z Ormianami polskimi. Tym razem miałam okazję poprowadzić prace inwentaryzacyjne dzięki Instytutowi POLONIKA. Udało się, mamy pełną inwentaryzację ormiańskich nagrobków na cmentarzach w Kutach, Baniłowie i Śniatynie. Praca była trudna, warunki czasami bardzo ciężkie, ale wszystko jest. Zrobiliśmy nawet więcej, bo mamy przeprowadzone również rozpoznanie na cmentarzach w Milijowie i Tyśmienicy. Uczestnicy obozu wolontariackiego wspierani byli fachową pomocą konserwatora zabytków i specjalistów w dziedzinie historii Ormian. Oprócz inwentaryzacji uczestniczyli w wykładach dotyczących szeroko pojętych spraw ormiańskich – od języka Ormian kuckich do obecnej sytuacji społeczno –politycznej w Armenii. Mieli okazje poznać wielu Ormian polskich, spróbować specjałów ich kuchni i przekonać się jak Ormianie przez wieki wpływali na historię, kulturę i tradycję Rzeczypospolitej. Teraz czekamy na dzieło informatyków, abyśmy mogli pochwalić się Państwu efektami naszej pracy.
Nina Kordys

• Kuty 2019