Koncert „Karol Mikuli - zapomniany uczeń Chopina, zasłużony obywatel Austro-Węgier”
Dodano 2016-03-24

13.04.2016 (śr.) o godz. 19.00 w Austriackim Forum Kultury (ul. Próżna 7/9, Warszawa)odbędzie się koncert „Karol Mikuli - zapomniany uczeń Chopina, zasłużony obywatel Austro-Węgier”
Wykonawcy: Gabriela Machowska-Kopietz – fortepian, Witold Żołądkiewicz – baryton, Anna Gut - klarnet
Prowadzenie i koncepcja - Michał Piekarski
W programie:
Karol Mikuli - Pieśni op. 16, 17, 27 oraz Serenada As-dur op. 22 na klarnet i fortepian
Koncert poświęcony Karolowi Mikulemu (1819-1897), uczniowi Fryderyka Chopina, kompozytorowi i pianiście. Urodzony w Czerniowcach w rodzinie polskich Ormian, artysta od 1858 r. mieszkał we Lwowie, gdzie został dyrektorem Galicyjskiego Towarzystwa Muzycznego wzorowanego na Towarzystwie Muzycznym w Wiedniu. Przez 30 lat kierował Konserwatorium Galicyjskiego Towarzystwa Muzycznego, wykształcił szereg pianistów i kompozytorów, dzięki czemu w roku 1910 Lwów stał się głównym miejscem obchodu Roku Chopinowskiego. W 1889 r. został odznaczony Krzyżem Rycerskim Orderu Cesarza Franciszka Józefa I. Mikuli był też kompozytorem, autorem głównie utworów fortepianowych – tak jak Chopin – mazurków, polonezów, etiud. Całkowicie nieznane są za to jego pieśni. Muzykolog Michał Piekarski natrafił na nie w bibliotece konserwatorium we Lwowie, gdy przygotowywał materiały do pracy doktorskiej poświęconej muzyce i muzykologii we Lwowie. Zarówno pieśni Mikulego, jak i serenada są utworami, które w Warszawie nigdy nie miały okazji zabrzmieć, dlatego koncert „Karol Mikuli – zapomniany uczeń Chopina, zasłużony obywatel Austro-Węgier” daje jedyną możliwość zapoznania się z tą twórczością.

13.04.2016 o godz. 19.00 w Austriackim Forum Kultury (ul. Próżna 7/9, Warszawa) odbędzie się koncert „Karol Mikuli - zapomniany uczeń Chopina, zasłużony obywatel Austro-Węgier”

Wykonawcy:

Prowadzenie i koncepcja - Michał Piekarski