Dzień Ormiański w Zamościu
Dodano 2017-10-10

Edgar Ghazaryan, ambasador Republiki Armenii w Polsce będzie gościem honorowym Dnia Ormiańskiego, który odbędzie się w piątek - 13.10.2017 -  w Zamościu. Zaplanowano wiele atrakcji. Oficjalne rozpoczęcie imprezy ma nastąpić w samo południe, zaraz po tym, jak z wieży ratuszowej odebrany zostanie hejnał. Dzień ormiański w Zamościu otworzą Edgar Ghazaryan, ambasador Republiki Armenii w Polsce i Andrzej Wnuk, prezydent Zamościa.

O godz. 12.30 z przewodniczką Marią Rzeźniak wyruszyć będzie można na spacer „Śladami Ormian w Zamościu”.

O godz. 14 a Rynku Wielkim rozpocznie się koncert muzyki ormiańskiej, a później (od godz. 15) w sali koncertowej Muzeum Zamojskiego zaplanowano cykl wykładów.

Temat „Śladami dziedzictwa kulturowego Armenii” zaprezentuje Danuta Regina Kawałko, a dr Piotr Kondraciuk wygłosi referat „Ormianie w Zamościu – Zamość w oczach Ormian”.

By w pełni poczuć atmosferę Armenii, warto wybrać się na typowe dla kuchni tego kraju potrawy do Restauracji Muzealnej - Ormiańskie Piwnice i sprawdzić, jak smakuje np. hajkakan kjabab, baderdżane popokow u schtorow, horowac, basturma czy baklava. W piątek w ogródku restauracji gościnnie smakołyki z grilla serwować będzie rodowity Ormianin z lubelskiego baru Anuszik.
info: http://www.kronikatygodnia.pl