Armenia - kraj naszych przodków
Dodano 2015-09-30

Wyjazd „Armenia - kraj naszych przodków” był  kontynuacją siedmioletnich działań Fundacji w ramach letnich obozów wolontariackich na  Ukrainie w Kutach ("Kuty nad Czeremoszem. Mała stolica Ormian).
Młodzi wolontariusze biorący udział w naszych wyjazdach przeszli kurs historii, kultury i tradycji Ormian Polskich. Uzupełnieniem i nawiązaniem do wiedzy, którą przekazaliśmy przez grono naszych specjalistów, stał się wyjazd do kraju pochodzenia naszych przodków - Armenii.
W  wyjeździe udział wzięło 12 osób( w przedziale wiekowym 16-25). Młodzież w trakcie pobytu w Armenii poznała historię kraju, odwiedziła historyczne miejsca. Nawiązała kontakty z ormiańskimi rówieśnikami. Partnerami w naszym przedsięwzięciu było: Ministerstwo Diaspory Ormiańskiej oraz ormiańskie organizacje pozarządowe.
Szczególnie ważny był rok, w którym zrealizowaliśmy to zadanie. Właśnie w roku 2015 - w roku, w którym przypada 100 rocznica ludobójstwa Ormian.

Odwiedziliśmy najważniejsze miejsca w Armenii:

Stolica Armenii Erewań – Plac Republiki, Opera, Kaskada,  Muzeum Ludobójstwa 1915 roku, Muzeum Matenadaran, gdzie zgromadzono 14 tysięcy ormiańskich rękopisów.

Garni – pogańska świątynia z I w. p. n.e. i dawna rezydencja letnia władców Armenii. Oglądaliśmy pokaz tradycyjnej techniki wypieku ormiańskiego chleba – lawaszu.

Wykuty w skale klasztor Geghard – Świętej Włóczni. To tutaj przechowywano włócznię, którą  przekłuto Ciało ukrzyżowanego Jezusa. Obecnie włócznia ta wystawiona jest w Muzeum Katedry Eczmiadzyńskiej. Od 2000 roku Klasztor Geghard znajduje się na liście dziedzictwa światowego UNESCO.

ECZMIADZYN, nazywany Watykanem Ormian – duchowe centrum Armenii, siedziba katolikosa. Zwiedzanie kościołów św.  Hripsime i św. Gajane oraz katedry wybudowanej przez św. Grzegorza Oświeciciela . Poszukiwania grobu Szymona Lehacego - Polskiego Ormianina.

Ruiny katedry Zwartnoc z VII w.

Kompleks katedralny w Eczmiadzynie i ruiny katedry w Zwartnoc zostały wpisane na listę UNESCO.

Klasztor Khor Wirap – miejsce, gdzie więziony był Grzegorz Oświeciciel i skąd roztacza się najpiękniejszy widok na Ararat.

Norawank – klasztor z XIII-XIV w., położony w urzekającej scenerii skalnych ścian otaczającego go wąwozu.

Zorats Karer – prehistoryczne obserwatorium astronomiczne, datowane na IV-V tysiąclecie p. n. e.

Klasztor Tatew, jeden z najważniejszych ośrodków naukowych średniowiecznej Armenii, wspaniale położony na skraju skalistego klifu. Przejazd kolejką linową, której trasa ma ponad 5,7 km i jest najdłuższa na świecie! W najwyższym punkcie wagoniki znajdują się na wysokości 320 m.

Nad Jeziorem Sewan w miejscowości Noratus oglądaliśmy cmentarz ormiański z największym skupiskiem chaczkarów.

Zwiedzaliśmy klasztory Goszawank oraz Sanahin i Haghpat (oba kompleksy uznawane są za perełki, najznamienitsze przykłady armeńskiej architektury średniowiecznej i zostały umieszczone przez UNESCO na Liście Światowego Dziedzictwa).

Klasztor Sewanawank.

Zadanie zrealizowano dzięki dotacji Ministra  Administracji i Cyfryzacji