LUBLIN - Koncert poświęcony pamięci Ormian - Żalnik prawych i sprawiedliwych
Dodano 2016-10-17

21 października 2016 (piątek), godz. 19.00 Sala Koncertowa Filharmonii Lubelskiej Lublin — Marii Skłodowskiej-Curie 5

21 października 2016 (piątek),  o godz. 19.00 w Sali Koncertowej Filharmonii Lubelskiej (ul. Marii Skłodowskiej-Curie 5) odbędzie się koncert symfoniczny GENOCYD 2016 – PAMIĘCI ORMIAN - Żalnik prawych i sprawiedliwych.

Współorganizator: Muzeum Niepodległości w Warszawie

Orkiestra Symfoniczna Filharmonii Lubelskiej

Chór Filharmonii im. H. Wieniawskiego „Lutnia Lubelska”

Elżbieta Krzemińska – przygotowanie chóru

Katarzyna Duda – skrzypce

Joanna Zawartko – sopran

Leszek Skrla – baryton

Zygmunt Rychert – dyrygent

Program:

A. Chaczaturian – Koncert skrzypcowy d-moll

G. Faure – Requiem

Koncertowi towarzyszą:

Wystawa z zbiorów Muzeum Niepodległości w Warszawie Ormianie Semper Fidelis oraz Żołnierze wyklęci Wiesława Domańskiego

Przed trzema laty w programie Filharmonii Lubelskiej pojawił się koncert dedykowany pamięci ofiar 3 listopada 1943: Genocyd – moralne misterium milczenia. Wspominaliśmy wtedy mord na 42 tysiącach Żydów, więźniów obozów zgłady na Lubelszczyźnie. Rok później, w kolejnym wieczorze Tryptyk o kanonie nadziei uczciliśmy Grzegorza Peradze, Emiliana Kowcza i o. Maksymiliana Kolbe – duchownych, którzy w nazistowskich obozach dobrowolnie poświęcili własne życie by ratować współwięźniów.

W tym roku upamiętniamy jedno z najbardziej tragicznych wydarzeń w historii świata – masakrę Ormian mieszkających w imperium osmańskim. W latach 1915-1917 w dokonanych przez siły tureckie rzeziach i deportacjach ludności ormiańskiej życie straciło 1,5 mln ludzi. Był to pierwszy akt ludobójstwa w XX wieku.

Usłyszymy Koncert skrzypcowy d-moll Arama Chaczaturiana w interpretacji Katarzyny Dudy oraz Requiem Gabriela Fauré. Symfoników i chór poprowadzi jej dyrygent gościnny Zygmunt Rychert, partie solowe zaśpiewają Joanna Zawartki i Leszek Skrla.

Koncertowi towarzyszyć będzie wystawa obrazująca retrospektywny przegląd historii Ormian Polskich, zorganizowana we współpracy z Muzeum Niepodległości w Warszawie.

• Plakat-Lublin.jpg