Ormianie mają e-dowody i paszporty z Polski
Dodano 2012-12-08

Ponad 5 tysięcy obywateli Republiki Armenii odebrało już e-dowody i paszporty biometryczne wyprodukowane w Polsce. Dostawcą dokumentów oraz systemów do ich wydawania jest PWPW SA. Umowa między armeńskim rządem i polską firmą została podpisana w lipcu 2011 roku w czasie oficjalnej wizyty prezydenta RP Bronisława Komorowskiego w tym kraju. Polska firma wygrała przetarg pokonując konkurentów ze ścisłej światowej czołówki.
Zgodnie z zapisami umowy PWPW SA wdrożyła skomunikowany z rejestrami państwowymi Armenii system centralnej personalizacji elektronicznych kart ID oraz paszportów biometrycznych. W 61 urzędach na terenie Republiki Armenii PWPW uruchomiła stanowiska do składania wniosków i pobierania cech biometrycznych obywateli. W ciągu najbliższych 5 lat polska firma będzie dostarczać książeczki paszportowe (łącznie 300 tys. sztuk) oraz poliwęglanowe blankiety e-dowodów (milion sztuk).
“Republika Armenii należy do krajów, które nie posiadają rodzimego producenta banknotów i dokumentów, dlatego organizują międzynarodowe przetargi na ich produkcję - wyjaśnia Krzysztof Żarnotal, prezes zarządu PWPW SA. - O takie kontrakty ubiegają się firmy ze światowej czołówki wytwórców dokumentów.”
Oba dokumenty dla Republiki Armenii są wykonane zgodnie z wytycznymi Unii Europejskiej oraz rządu Stanów Zjednoczonych. Są to pierwsze armeńskie dokumenty, w których połączone zostaną takie technologie jak biometria, kryptografia i bezprzewodowa transmisja danych. W nowych paszportach oraz dowodach znajduje się biometryczny wizerunek twarzy pobierany na podstawie zdjęcia wykonanego w urzędzie. Dodatkowo paszporty biometryczne zawierają zapisane obrazy dwóch odcisków palców zabezpieczone zgodnie z najnowszymi wymaganiami technicznymi ICAO i Unii Europejskiej.
Dzięki umieszczeniu kluczy kryptograficznych w mikroprocesorze dowodu, pełni on - oprócz funkcji dokumentu identyfikacyjnego - również funkcję karty podpisu elektronicznego, która w znacznej mierze ułatwi obywatelowi kontakt z administracją publiczną.
Produkcja elektronicznych paszportów i kart ID dla Armenii nie jest pierwszym zagranicznym kontraktem Polskiej Wytwórni Papierów Wartościowych. Opracowano na podstawie http://www.poligrafika.pl/news/3467/