Kielce - Niedziela w Muzeum: Historia i dziedzictwo Armenii
Dodano 2017-01-17

Historia i dziedzictwo Armenii to kolejny wykład z cyklu Niedziela w Muzeum. Będzie to jednocześnie drugie z czterech spotkań towarzyszących wystawie Warsztat ormiański – kunszt detalu. Po oprowadzaniu kuratorskim czas na przedstawienie ponad dwóch i pół tysiąca lat wyjątkowej historii tego kraju – świetności Wielkiej Armenii, przetrwania wobec utraty niepodległości i odbudowy państwa. W kontekście tak bogatych dziejów istotne jest również ukazanie przykładów dziedzictwa oryginalnej ormiańskiej kultury. Temu zagadnieniu poświęcona zostanie druga część wykładu, w której omówimy kolekcje i zasoby muzeów, bibliotek oraz fundacji, działających na terenie Armenii, Europy, Argentyny i Stanów Zjednoczonych. Początek spotkania w niedzielę, 22 stycznia o godz. 12 w Muzeum Dialogu Kultur, oddziale Muzeum Narodowego w Kielcach. Wykład wygłosi Paweł Grzesik, kurator wystawy Warsztat ormiański – kunszt detalu. Wstęp wolny.