Ormianie Polscy
  • Dodano: 2017-04-30

30 kwietnia mija kolejna rocznica śmierci Majora Henryka Dobrzańskiego Hubala. Warto przypomnieć, że na drodze majora dwukronie stanęły Ormianki polskie.
    Pierwszą z nich była Olga Szaszkiewiczówna, drugą Anna Bąkowska.
    Zachęcamy do przeczytanie tekstu p. Moniki Dalki o majorze i Oldze:
    Henryk Dobrzański herbu Leliwa, urodził się w Jaśle 22 czerwca 1897 roku. Początkowo pobierał nauki w mieście rodzinnym, następnie w Krakowie.
    Brał udział w I wojnie światowej jako kapral Legionów Polskich. Został przeniesiony do Pułku Ułanów Legionów Polskich, który po złożeniu przysięgi Radzie Regencyjnej został przemianowany na Polski Korpus Posiłkowy. Perypetie wojenne oraz niewola uniemożliwiły Henrykowi kształcenie wojskowe.
    Po uzyskaniu niepodległości przez Polskę zgłosił się do 2 Pułku Ułanów Wojska Polskiego, gdzie awansował na plutonowego i szkolił rekrutów. Walki z Ukraińcami i Bolszewikami przyniosły, biorącemu w nich czynny udział Dobrzańskiemu, awans na stopień porucznika.
    W czasie obrony Lwowa w 1919 roku Henryk Dobrzański poznał piękną, jasnowłosą 18-letnią Olgę Szaszkiewiczównę, w której zakochał się ze wzajemnością. Babka Olgi ze strony mamy, Emma, miała pochodzenie ormiańskie – z domu Łukasiewicz. Olga miała jedną siostrę, Marię (później po mężu Truskolaską) i brata Cezarego, oficera który podczas II wojny światowej walczył o Narwik. Olga i Henryk postanowili się pobrać, jednak rodzice Olgi, dowiedziawszy się o planach swojej córki wyrazili stanowczy sprzeciw, tłumacząc, iż nie jest to dla niej odpowiednia partia. Niedługo potem wydali ją za starającego się o jej rękę (i dużo starszego) Mieczysława Agopsowicza, a młody oficer, odprawiony przez rodziców swojej ukochanej, obraził się i już więcej się do niej nie odezwał.
    W okresie międzywojennym wyróżnił się jako dobrze zapowiadający się sportowiec. Z powodzeniem startował w wyścigach konnych i konkursach hippicznych, był także członkiem reprezentacji jeźdźców na międzynarodowe konkursy w Nicei, Londynie i Aldershot, która jako pierwsza w historii polskiego jeździectwa zdobyła Puchar Narodów.
    Wybuch II wojny światowej zastał Dobrzańskiego w Białymstoku. Po ataku Związku Radzieckiego, jego pułk został rozbity, a sam Dobrzański wraz z kilkudziesięcioosobową grupą żołnierzy wyruszył na pomoc Warszawie. Po kapitulacji stolicy Dobrzański dotarł do Gór Świętokrzyskich, gdzie podjął decyzję o pozostaniu w kraju i rozpoczęciu organizacji ruchu oporu. Tam też przyjął pseudonim Hubal.
    Oddział Hubala szybko rósł w siłę i powiększał swoje szeregi. Rozkazem związku Walki Zbrojnej został zdemobilizowany, jednak Dobrzański razem z najwierniejszymi żołnierzami nadal prowadził walki konspiracyjne.
    30 kwietnia 1940 roku major Henryk „Hubal” Dobrzański, wsiadając na konia, został ostrzelany z broni maszynowej. Wraz z nim zginął jego zastępca, kapral Antoni Kossowski (pseudonim „Ryś”) oraz koń Demon.
    Konia Demona otrzymał od p. Anny Bąkowskiej z d. Wartanowiczówny.

30 kwietnia mija kolejna rocznica śmierci Majora Henryka Dobrzańskiego Hubala. Warto przypomnieć, że na drodze majora dwukrotnie stanęły Ormianki polskie. Pierwszą z nich była Olga Szaszkiewiczówna, drugą Anna Bąkowska.

• Dodano: 2017-04-27

26.04.2017r. podczas XXXIII sesji Rady Miasta Mielca podjęto uchwałę nr 13 o nadaniu jednej z ulic miasta imienia mjr Waleriana Tumanowicza "Jagry" - Żołnierza Wyklętego, związanego z Mielcem, zamordowanego przez komunistów w krakowskim więzieniu przy Montelupich 13 listopada 1947 r.
    Cześć i Chwała Bohaterom! Dziękujemy Klubowi Historycznemu "Prawda i Pamięć"

Cześć i Chwała Bohaterom! Dziękujemy Klubowi Historycznemu "Prawda i Pamięć"

• Dodano: 2017-04-25

Wszystkich chętnych serdecznie zapraszamy do udziału. Szczegóły wkrótce.

Fundacja Armenian Foundation 10 czerwca br. organizuje pielgrzymkę dziękczynną Ormian Polskich na Jasną Górę. W ten sposób chcemy uczcić 650 letnią obecność Ormian na ziemiach Rzeczypospolitej. W 2017 roku przypada również jubileusz 300-lecia koronacji Cudownego Obrazu  Matki Bożej koronami papieża Klemensa XI.

Wszystkich chętnych serdecznie zapraszamy do udziału.

• Dodano: 2017-04-17

W Zakopanem w kościele p.w. Św. Krzyża przy ul. Zamoyskiego w dniu 23 kwietna o godz. 9.00 zostanie odprawiona Msza Św. za pomordowanych przed 73 laty Polaków i Ormian w Kutach nad Czeremoszem . W Kutach zamordowano ponad 220 osób, a prawie wszystkie domy polskie i ormiańskie zostały spalone . Uszliśmy z życiem i do dzisiaj wierzę, że czuwała nad nami Opatrzność Boska , a sprawiły to wspólnie odmawiane modlitwy . Apogeum mordów nastąpiło po 19 kwietnia 1944 roku, najgorzej było 23 kwietnia w „ krwawą niedzielę „ wtedy zginęła dużo mieszkańców - przeważnie kobiety oraz dzieci , a wśród nich Marysia i Staszek Cholewczukowie, z którymi się przyjaźniłem i uczęszczałem na tajne kursy pierwszej klasy gimnazjum . Marysię mam do tej pory przed oczami – leżała trzecia lub czwarta wśród zamordowanych trzynastu lub czternastu osób – była najmłodsza z nich, miała trzynaście lat.
    Nie mogę pojąć co to dziecko - mała drobna dziewczynka tym bandytom zrobiła , w czym zawiniła oraz co myślała gdy prowadzoną ją z domu do drewutni – komórki na śmierć , z czego zdawała sobie dobrze sprawę bo była którąś ofiarą z rzę Teraz ci mordercy - bandyci ( często znani z nazwiska ) są gloryfikowani i uważani za bohaterów narodowych ..
    W tych dniach a przede wszystkim w czasie gdy będzie odprawiana Msza Święta proszę o westchnienie i modlitwę za nich wszystkich - niech spoczywają w pokoju .
    info: Bronisław Ciołek

W Zakopanem w kościele p.w. Św. Krzyża przy ul. Zamoyskiego w dniu 23 kwietna o godz. 9.00 zostanie odprawiona Msza Św. za pomordowanych przed 73 laty Polaków i Ormian w Kutach nad Czeremoszem. W Kutach zamordowano ponad 220 osób, a prawie wszystkie domy polskie i ormiańskie zostały spalone. Uszliśmy z życiem i do dzisiaj wierzę, że czuwała nad nami Opatrzność Boska, a sprawiły to wspólnie odmawiane modlitwy. Apogeum mordów nastąpiło po 19 kwietnia 1944 roku, najgorzej było 23 kwietnia w „ krwawą niedzielę", wtedy zginęła dużo mieszkańców - przeważnie kobiety oraz dzieci, a wśród nich Marysia i Staszek Cholewczukowie, z którymi się przyjaźniłem i uczęszczałem na tajne kursy pierwszej klasy gimnazjum. Marysię mam do tej pory przed oczami – leżała trzecia lub czwarta wśród zamordowanych trzynastu lub czternastu osób – była najmłodsza z nich, miała trzynaście lat.Nie mogę pojąć co to dziecko - mała drobna dziewczynka tym bandytom zrobiła, w czym zawiniła oraz co myślała, gdy prowadzono ją z domu do drewutni – komórki na śmierć, z czego zdawała sobie dobrze sprawę, bo była którąś ofiarą z rzędu. Teraz ci mordercy - bandyci ( często znani z nazwiska ) są gloryfikowani i uważani za bohaterów narodowych.......

• Dodano: 2017-02-27

JE Edgar Ghazaryan, Ambasador Republiki Armenii w Polsce, Dyrektor Muzeum Armii Krajowej im. Gen. Emila Fieldorfa "Nila" w Krakowie, dr Marek Lasota oraz Prezes Fundacji Armenian Foundation zapraszają na uroczyste spotkanie z okazji 650-lecia osiedlenia się diaspory ormiańskiej na ziemiach Rzeczypospolitej, która odbędzie się 10 marca 2017 r. o godzinie 13:00 w Muzeum Armii Krajowej im. Gen. Emila Fieldorfa "Nila" w Krakowie ul. Wita Stwosza 12.
    W programie:
    Przemówienie Ambasadora Republiki Armenii w Polsce, JE Edgara Ghazaryana
    Otwarcie wystawy „Ormianie w Służbie Rzeczypospolitej”
    Projekcja filmu dokumentalnego „Ormiańska Matka, Jadwiga Zarugiewiczowa – symboliczna Matka Nieznanego Żołnierza”
    Poczęstunek okolicznościowy
    UROCZYSTOŚĆ TOWARZYSZĄCA:
    Godz. 12:00 złożenie kwiatów na symbolicznym grobie ppłk Waleriana Tumanowicza – Cmentarz Rakowicki w Krakowie

JE Edgar Ghazaryan, Ambasador Republiki Armenii w Polsce, Dyrektor Muzeum Armii Krajowej im. Gen. Emila Fieldorfa "Nila" w Krakowie, dr Marek Lasota oraz Prezes Fundacji Armenian Foundation, Marta Axentowicz-Bohosiewicz zapraszają na uroczyste spotkanie z okazji 650-lecia osiedlenia się diaspory ormiańskiej na ziemiach Rzeczypospolitej, która odbędzie się 10 marca 2017 r. o godzinie 13:00 w Muzeum Armii Krajowej im. Gen. Emila Fieldorfa "Nila" w Krakowie ul. Wita Stwosza 12.

W programie:

- Przemówienie Ambasadora Republiki Armenii w Polsce, JE Edgara Ghazaryana
     - Wystąpienie Dyrektora Muzeum Armii Krajowej im. Gen. Emila Fieldorfa "Nila, dr Marka Lasoty
     - Wystąpienie Przedstawiciela Fundacji Armenian Foundation, dr Andrzeja Bohosiewicza
     - Otwarcie wystawy „Ormianie w Służbie Rzeczypospolitej”
     - Projekcja filmu dokumentalnego „Ormiańska Matka, Jadwiga Zarugiewiczowa – symboliczna Matka      Nieznanego Żołnierza”
     - Poczęstunek okolicznościowy

UROCZYSTOŚĆ TOWARZYSZĄCA: