Ormianie Polscy
  • Dodano: 2017-04-27

26.04.2017r. podczas XXXIII sesji Rady Miasta Mielca podjęto uchwałę nr 13 o nadaniu jednej z ulic miasta imienia mjr Waleriana Tumanowicza "Jagry" - Żołnierza Wyklętego, związanego z Mielcem, zamordowanego przez komunistów w krakowskim więzieniu przy Montelupich 13 listopada 1947 r.
    Cześć i Chwała Bohaterom! Dziękujemy Klubowi Historycznemu "Prawda i Pamięć"

Cześć i Chwała Bohaterom! Dziękujemy Klubowi Historycznemu "Prawda i Pamięć"

• Dodano: 2017-04-25

Wszystkich chętnych serdecznie zapraszamy do udziału. Szczegóły wkrótce.

Fundacja Armenian Foundation 10 czerwca br. organizuje pielgrzymkę dziękczynną Ormian Polskich na Jasną Górę. W ten sposób chcemy uczcić 650 letnią obecność Ormian na ziemiach Rzeczypospolitej. W 2017 roku przypada również jubileusz 300-lecia koronacji Cudownego Obrazu  Matki Bożej koronami papieża Klemensa XI.

Wszystkich chętnych serdecznie zapraszamy do udziału.

• Dodano: 2017-04-17

W Zakopanem w kościele p.w. Św. Krzyża przy ul. Zamoyskiego w dniu 23 kwietna o godz. 9.00 zostanie odprawiona Msza Św. za pomordowanych przed 73 laty Polaków i Ormian w Kutach nad Czeremoszem . W Kutach zamordowano ponad 220 osób, a prawie wszystkie domy polskie i ormiańskie zostały spalone . Uszliśmy z życiem i do dzisiaj wierzę, że czuwała nad nami Opatrzność Boska , a sprawiły to wspólnie odmawiane modlitwy . Apogeum mordów nastąpiło po 19 kwietnia 1944 roku, najgorzej było 23 kwietnia w „ krwawą niedzielę „ wtedy zginęła dużo mieszkańców - przeważnie kobiety oraz dzieci , a wśród nich Marysia i Staszek Cholewczukowie, z którymi się przyjaźniłem i uczęszczałem na tajne kursy pierwszej klasy gimnazjum . Marysię mam do tej pory przed oczami – leżała trzecia lub czwarta wśród zamordowanych trzynastu lub czternastu osób – była najmłodsza z nich, miała trzynaście lat.
    Nie mogę pojąć co to dziecko - mała drobna dziewczynka tym bandytom zrobiła , w czym zawiniła oraz co myślała gdy prowadzoną ją z domu do drewutni – komórki na śmierć , z czego zdawała sobie dobrze sprawę bo była którąś ofiarą z rzę Teraz ci mordercy - bandyci ( często znani z nazwiska ) są gloryfikowani i uważani za bohaterów narodowych ..
    W tych dniach a przede wszystkim w czasie gdy będzie odprawiana Msza Święta proszę o westchnienie i modlitwę za nich wszystkich - niech spoczywają w pokoju .
    info: Bronisław Ciołek

W Zakopanem w kościele p.w. Św. Krzyża przy ul. Zamoyskiego w dniu 23 kwietna o godz. 9.00 zostanie odprawiona Msza Św. za pomordowanych przed 73 laty Polaków i Ormian w Kutach nad Czeremoszem. W Kutach zamordowano ponad 220 osób, a prawie wszystkie domy polskie i ormiańskie zostały spalone. Uszliśmy z życiem i do dzisiaj wierzę, że czuwała nad nami Opatrzność Boska, a sprawiły to wspólnie odmawiane modlitwy. Apogeum mordów nastąpiło po 19 kwietnia 1944 roku, najgorzej było 23 kwietnia w „ krwawą niedzielę", wtedy zginęła dużo mieszkańców - przeważnie kobiety oraz dzieci, a wśród nich Marysia i Staszek Cholewczukowie, z którymi się przyjaźniłem i uczęszczałem na tajne kursy pierwszej klasy gimnazjum. Marysię mam do tej pory przed oczami – leżała trzecia lub czwarta wśród zamordowanych trzynastu lub czternastu osób – była najmłodsza z nich, miała trzynaście lat.Nie mogę pojąć co to dziecko - mała drobna dziewczynka tym bandytom zrobiła, w czym zawiniła oraz co myślała, gdy prowadzono ją z domu do drewutni – komórki na śmierć, z czego zdawała sobie dobrze sprawę, bo była którąś ofiarą z rzędu. Teraz ci mordercy - bandyci ( często znani z nazwiska ) są gloryfikowani i uważani za bohaterów narodowych.......

• Dodano: 2017-02-27

JE Edgar Ghazaryan, Ambasador Republiki Armenii w Polsce, Dyrektor Muzeum Armii Krajowej im. Gen. Emila Fieldorfa "Nila" w Krakowie, dr Marek Lasota oraz Prezes Fundacji Armenian Foundation zapraszają na uroczyste spotkanie z okazji 650-lecia osiedlenia się diaspory ormiańskiej na ziemiach Rzeczypospolitej, która odbędzie się 10 marca 2017 r. o godzinie 13:00 w Muzeum Armii Krajowej im. Gen. Emila Fieldorfa "Nila" w Krakowie ul. Wita Stwosza 12.
    W programie:
    Przemówienie Ambasadora Republiki Armenii w Polsce, JE Edgara Ghazaryana
    Otwarcie wystawy „Ormianie w Służbie Rzeczypospolitej”
    Projekcja filmu dokumentalnego „Ormiańska Matka, Jadwiga Zarugiewiczowa – symboliczna Matka Nieznanego Żołnierza”
    Poczęstunek okolicznościowy
    UROCZYSTOŚĆ TOWARZYSZĄCA:
    Godz. 12:00 złożenie kwiatów na symbolicznym grobie ppłk Waleriana Tumanowicza – Cmentarz Rakowicki w Krakowie

JE Edgar Ghazaryan, Ambasador Republiki Armenii w Polsce, Dyrektor Muzeum Armii Krajowej im. Gen. Emila Fieldorfa "Nila" w Krakowie, dr Marek Lasota oraz Prezes Fundacji Armenian Foundation, Marta Axentowicz-Bohosiewicz zapraszają na uroczyste spotkanie z okazji 650-lecia osiedlenia się diaspory ormiańskiej na ziemiach Rzeczypospolitej, która odbędzie się 10 marca 2017 r. o godzinie 13:00 w Muzeum Armii Krajowej im. Gen. Emila Fieldorfa "Nila" w Krakowie ul. Wita Stwosza 12.

W programie:

- Przemówienie Ambasadora Republiki Armenii w Polsce, JE Edgara Ghazaryana
     - Wystąpienie Dyrektora Muzeum Armii Krajowej im. Gen. Emila Fieldorfa "Nila, dr Marka Lasoty
     - Wystąpienie Przedstawiciela Fundacji Armenian Foundation, dr Andrzeja Bohosiewicza
     - Otwarcie wystawy „Ormianie w Służbie Rzeczypospolitej”
     - Projekcja filmu dokumentalnego „Ormiańska Matka, Jadwiga Zarugiewiczowa – symboliczna Matka      Nieznanego Żołnierza”
     - Poczęstunek okolicznościowy

UROCZYSTOŚĆ TOWARZYSZĄCA:

• Dodano: 2017-02-18

„Zambrzyckie pasy kontuszowe – odrodzenie zapomnianego rzemiosła”  – to tytuł wystawy, którą  w dniach 14.01 - 05.03.2017 można w Sosnowieckim Centrum Sztuki - Zamek Sielecki.
    Program wystawy przewiduje szereg wykładów na temat tkanin ozdobnych w historii Rzeczypospolitej. Kulminacyjnego wykładu udzieli Pani Anna Lebet - Minakowska (Kustosz Działu Tkanin Muzeum Narodowego w Krakowie) dnia 1-go marca o godzinie 17:00
    Wykłady przy kawie towarzyszące wystawie:
    31.01.2017 r. godz. 17.00 – Polski ubiór narodowy – Rafał Bryła – historyk, kurator SCS-ZS
    15.02.2017 godz. 17.00 – Pas kontuszowy – jako etniczny wspólny mianownik w Europie Centralnej” – Przemysław Zambrzycki, kolekcjoner sztuki Wschodu
    Wykładowi będzie towarzyszył pokaz wiązania pasa kontuszowego.
    1.03.2017 godz. 17.00 – „Pasy kontuszowe – ozdoba, wyznacznik statusu społecznego czy manifestacja patriotyczna?” – Anna Lebet - Minakowska, kustosz w Muzeum Narodowym w Krakowie, Kolekcja rzemiosła artystycznego Muzeum XX Czartoryskich
    kurator: Rafał Bryła
    aranżacja: Katarzyna Siwiec-Matysiak
    Opis wystawy:
    Pasy kontuszowe były nieodzownym elementem męskiego ubioru narodowego. W swojej charakterystycznej formie powstały stosunkowo późno, bo w XVIII w. i wtedy osiągnęły największy szczyt popularności. Utkane z jedwabiu, lśniły złotem, zachwycały kunsztem wykonania i subtelnie dobraną kolorystyką. Były świadectwem bardzo wysokich umiejętności wykonujących je rzemieślników. Mimo, że dziś kojarzone głównie z ubiorem szlachty, to w przeszłości były elementem ubioru innych stanów.
    Pasy w Polsce były znane już w 1 poł. XVI w., by w XVII w. stać się bardzo popularnym elementem szlacheckiego stroju. Importowano je ze Wschodu z Indii, Persji i Turcji, dopiero od około 1740 r. rozpoczęto ich produkcję na wschodnich rubieżach Rzeczypospolitej. Wytwarzano je w manufakturach zwanych persjarniami. Tkactwem trudnili się Ormianie, którymi opiekowali się magnaci. Najbardziej znane persjarnie działały w Słucku, Grodnie, Kobyłkach i Lipkowie (Warszawa). Pasy powstawały też w Krakowie i Gdańsku.
    Po niemal dwóch wiekach pasja Przemysława Zambrzyckiego umożliwiła odrodzenie polskiego pasa kontuszowego. Inspiracją były pasy wykonane w słuckiej persjarni. Wytwarzane obecnie pasy nie są kopią zachowanych oryginałów a współczesnymi pasami utkanymi w konwencji pasów polskich. Zambrzyckie pasy mienią się pięknie dobranymi kolorami, skrzą srebrną i złotą nitką, czarują, mamią, kuszą, przypominają o naszej historii i tradycji.
    Pasja Przemysława Zambrzyckiego nie ogranicza się tylko do pasów, ten pasjonat historycznych tkanin, postanowił odtworzyć makaty buczackie - kolejny przykład kunsztu tkackiego rzemiosła. Utkane przez Zambrzyckiego buczacze odtwarzają zwielokrotniony motyw pasów kontuszowych ze świetnie dobraną kolorystyką. Jego zapał i wytrwałość w dążeniu pozwala na powrót historycznym polskim tkaninom zagościć w naszych domach. Piękno pasów zambrzyckich i makat wzbudza zachwyt i podziw. Tkaniny te mogą być oryginalną ozdobą ubioru i niebanalną dekoracją w polskim wnętrzu.

„Zambrzyckie pasy kontuszowe – odrodzenie zapomnianego rzemiosła”  – to tytuł wystawy, którą  w dniach 14.01 - 05.03.2017 można oglądać w Sosnowieckim Centrum Sztuki - Zamek Sielecki.

Wykłady przy kawie towarzyszące wystawie:

Wykładowi będzie towarzyszył pokaz wiązania pasa kontuszowego.

kurator: Rafał Bryła

aranżacja: Katarzyna Siwiec-Matysiak