Nadanie imion Żołnierzy Wyklętych „Dębom Niezłomnych” w Szydłowcu
Dodano 2017-02-06

25 lutego odbędzie się inauguracja obchodów Narodowego Dnia Pamięci „Żołnierzy Wyklętych” w Mielcu. W Szydłowcu będzie miało miejsce nadanie imion „Dębom Niezłomnych”, które upamiętniać będą kolejnych Żołnierzy Wyklętych w tym Ormianina Polskiego  mjr Waleriana Tumanowicza „Jagra” oraz  por. Leona Wanatowicza „Boruta” i kpt. Jana Borysewicza „Krysia”, „Mściciel” .
Uroczystość uświetni obecność członków Fundacji Armenian Foundation pp.Marty i Macieja Bohosiewiczów oraz ks. Tadeusza Isakowicza - Zaleskiego, który poświęci Dęby Niezłomnych. Prawdopodobnie w uroczystości weźmie udział JE  Edgar Ghazaryan, Ambasador Republiki Armenii w Polsce oraz p.  Władysław Ortyl, Marszałek Województwa Podkarpackiego. Zaproszone zostały także rodziny upamiętnionych  Żołnierzy Wyklętych.
Uroczystość będzie miała miejsce na Polanie Niezłomnych przy obwodnicy mieleckiej Szydłowiec godz. 12:00 -14:00. O godzinie 16 Sala Kana przy Parafii MBNP w Mielcu zapraszamy na spotkanie autorskie z ks. T. Isakowiczem-Zaleskim "Kresy Wschodnie - spór o prawdę"

• Dby-2017b.jpg
  • plakat.jpg