Ludobójstwo 1915 r.
  • Dodano: 2017-06-20

Przewodniczący Komisji Kultury, Sportu, Rekreacji i Młodzieży Rady Miejskiej w Oławie, Witold Niemirowski oraz Centrum Sztuki zapraszają mieszkańców naszego powiatu na specjalny i jedyny pokaz filmu produkcji amerykańskiej „Przyrzeczenie”. Projekcja filmu odbędzie się w niedzielę 25 czerwca o godzinie 12:15 w Kinie „Odra”.
    Impreza ta wpisuje się w obchody 650 rocznicy obecności Ormian w Polsce.
    Współorganizatorami pokazu filmu są: Towarzystwo Ormian Polskich we Wrocławiu i Biblioteka „Koronka” w Oławie.
    Pokaz objęty jest Patronatem Honorowym: Ambasadora Republiki Armenii w Polsce Pana Edgara Ghazaryana oraz Burmistrza Oławy Pana Tomasza Frischmanna. Przed filmem słowo wstępne wygłosi Prezes TOP dr Adam Domanasiewicz.
    Film ukazuje jedną z największych i najskrzętniej skrywanych zbrodni w historii ludzkości. „Przyrzeczenie” opowiada o rzezi Ormian podczas I wojny światowej w latach 1915–1917. W filmie występuje zdobywca Oscara, Christian Bale . Film ten, jak przystało na dobre amerykańskie kino, opowiada w sposób poruszający, nie tylko o rzezi Ormian, ale o prawdziwej miłości w czasach nienawiści. Fabuła filmu jest oparta na faktach. Występują wielcy aktorzy. Oszałamiający budżet (100 milionów USD). Ten film trzeba zobaczyć, a jest to jedyny pokaz w Oławie.
    Radny Witold Niemirowski wspólnie z Towarzystwem Ormian Polskich i Biblioteką „Koronka” ufundowali 50 darmowych biletów. Bilety te można odebrać od dnia 19 czerwca w wypożyczalni książek biblioteki w Ratuszu, na II piętrze, w dni powszednie, w godzinach 8:00-18:00, po udzieleniu odpowiedzi na dwa łatwe pytania. Jedna osoba może otrzymać dwa bilety.
    Natomiast „Centrum Sztuki” na ten jedyny seans wyznaczyło cenę biletu tylko 15 zł normalny.

Przewodniczący Komisji Kultury, Sportu, Rekreacji i Młodzieży Rady Miejskiej w Oławie, Witold Niemirowski oraz Centrum Sztuki zapraszają na specjalny i jedyny pokaz filmu produkcji amerykańskiej „Przyrzeczenie” w Oławie. Projekcja filmu odbędzie się w niedzielę 25 czerwca o godzinie 12:15 w Kinie „Odra”.

• Dodano: 2017-04-29

w kwietniowym numerze miesięcznika "Zakazana Historia" Grzegorz Pełczyński opublikował artykuł pt. "102 lata temu w Turcji".
    Zachęcamy do lektury.

W kwietniowym numerze miesięcznika "Zakazana Historia" prof. Grzegorz Pełczyński opublikował artykuł pt. "102 lata temu w Turcji".

Zachęcamy do lektury.

• Dodano: 2017-04-18

25 kwietnia 2017 o godz. 19:30 w warszawskim kinie Atlantic odbędzie się pokaz specjalny filmu The Promise - Przyrzeczenie. WSTĘP tylko za zaproszeniami - chętnych prosimy o kontakt sekretariat@fundacjaormianska.pl
    Film będzie wyświetlany w kinach od 5 maja 2017roku.
    OPIS FILMU:
    Rok 1915, stolica Imperium Osmańskiego. Michael przybywa do Stambułu, by zrealizować swoje wielkie plany o studiach medycznych i zacząć życie o jakim zawsze marzył. Gdy poznaje Anę, od pierwszej chwili wie, że to kobieta jego życia. Za plecami narzeczonego Any, słynnego amerykańskiego fotoreportera Chrisa, wybucha namiętny romans. W tym czasie Imperium zaczyna drżeć w posadach, a na ulicach Stambułu robi się niespokojnie. Siły tureckich nacjonalistów, korzystając z narastającego chaosu rozpoczynają prześladowania ludności ormiańskiej. Michael i Ana, oboje ormiańskiego pochodzenia, z dnia na dzień stają w obliczu śmiertelnego zagrożenia. Gdy krew płynie ulicami, a świat odwraca oczy, to Amerykanin Chris może okazać się jedyną szansą ocalenia dla zakochanych. Większość jednak nie będzie miała nawet takiej szansy
    reżyseria: Terry George
    scenariusz: Terry GeorgeRobin Swicord
    W rolach głównych: Christian Bale, Charlotte Le Bon, Oscar Isaac, Jean Reno, James Cromwell

• Dodano: 2017-04-07

Co roku w połowie kwietnia społeczności Ormian na całym świecie upamiętniają ofiary Ludobójstwa Ormian, uznawanego powszechnie za pierwsze ludobójstwo XX wieku. Na skutek zaplanowanej akcji rządu tureckiego w latach 1915-1916 zamordowano ok. 1,5 mln Ormian, mieszkańców Imperium Osmańskiego, niszcząc 1700-letnią obecność chrześcijaństwa w Azji Mniejszej.
    Հարգելի հայե՛ր։
    Այս տարի Հայոց Ցեղասպանության զոհերի հիշատակին անցկացվող լռության երթը կկայանա Վարշավայում՝ 2017 թ. ապրիլի 24-ին, ժամը՝ 14։00-ին։
    Մասնակիցները կհավաքվեն Վարշավայի Մոջելևսկեգո փողոցի վրա գտնվող Սուրբ Աստվածածնի եկեղեցու բակում (Վեժբնո մետրոյի կայարանի մոտ)։
    Երթը կավարտվի թուրքական դեսպանատան մոտ։
    Ցանկացողներն իրենց հետ կարող են վերցնել մոմեր, դրոշներ, ծաղիկներ։
    Երթի կազմակերպիչներն են՝ Հայ-լեհական հասարակական կոմիտեն, Հայկական Հիմնադրամը, Լեհաստանում հայերի կոնգրեսը, Լոձի հայ համայնքը, Պլոցկի հայ համայնքը, Էլբլոնգի հայ համայնքը, «Մուսա լեռ» հայակակն կազմակերպությունը և Լեհաստանում գրանցված այլ հայկական կազմակերպություններ ու անհատներ։

Ormiańsko Polski Komitet Społeczny, Fundacja Armenian Foundation, Fundacja Polsko – Ormiańska, Kongres Ormian w Polsce, Stowarzyszenie Ormian w Polsce ŁÓDŹ, Diaspora Ormian w Płocku, Stowarzyszenie Ormian w Polsce z siedzibą w Elblągu, Kieleckie Stowarzyszenie Ormian w Polsce, Centrum Kultury Ormiańskiej „Musa Ler” oraz Stowarzyszenie Ormian na Śląsku zaprasza na doroczny MARSZ MILCZENIA pod Ambasadę Turcji w WARSZAWIE z okazji obchodów 102. rocznicy Ludobójstwa Ormian. 24 kwietnia 2017 r. o godz. 14:00 - Marsz Milczenia rozpocznie się na dziedzińcu Kościoła p.w. Matki Bożej Anielskiej przy ul. Modzelewskiego 98 A w Warszawie (blisko stacji metra Wierzbno), a zakończy się pod Ambasadą Republiki Tureckiej. Prosimy, aby każdy w swoim zakresie przyniósł znicze (z czarnymi wstążkami), kwiaty, najlepiej goździki, flagi ormiańskie. Komitet Organizacyjny dysponuje flagami (do 10 sztuk) oraz dużymi zdjęciami z okresu masakr. Liczymy na jak największy udział Ormian i sympatyków Ormian, by uczcić pamięć tych, których zagłada stała się przyczynkiem do późniejszych okropieństw XX wieku.

• Dodano: 2016-10-17

28 września miała miejsce premiera ksiązki "Listy pachnące tymiankiem" - w poszukiwaniu śladów rodzinnej historii. Książki niezwykłej, brytyjskiej pisarki cypryjskiego pochodzenia - Eve Makis, książki pełnej wzruszeń i tak bardzo prawdziwej w opowieści o ormiańskich losach.

28 września miała miejsce premiera książki "Listy pachnące tymiankiem" - w poszukiwaniu śladów rodzinnej historii. Książki niezwykłej, brytyjskiej pisarki cypryjskiego pochodzenia - Eve Makis, książki pełnej wzruszeń i tak bardzo prawdziwej w opowieści o ormiańskich losach.

Już w listopadzie zapraszamy na wieczór autorski z tłumaczem ksiązki - 21 listopada o godz.18:00 w Mazowieckim Instytucie Kultury

"Gdy po śmierci ukochanej babci, Mariam Arakelian, Katerina trzyma w dłoniach starą, drewnianą skrzynkę na przyprawy, pełną pisanych po ormiańsku listów i pamiętników, postanawia za wszelką cenę poznać tajemnice, jakie kryły się w nich przez tyle lat. Rusza więc na Cypr, gdzie cały czas mieszka liczna ormiańska diaspora, by posklejać fragmenty rodzinnej, tragicznej historii. Tam dowiaduje się, jak bardzo życie babci naznaczone było żałobą – po tym jak jej dziecięcym światem zatrzęsła w posadach barbarzyńska rzeź mniejszości ormiańskiej, Mariam traciła kolejno wszystkich, których kochała: ojca, matkę, braci, a wreszcie ukochanego chłopca. Katerinie nie daje jednak spokoju pytanie: czy na pewno wszyscy zginęli? Czy po tylu latach jest chociaż cień szansy na odnalezienie utraconych krewnych? Ta niezwykła i wzruszająca opowieść każe wierzyć, że cuda się zdarzają. A pudełko babci kryje jeszcze niejeden sekret…"

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 | Następna