• ks. Artur Awdaljan
  • Dodano 2009-11-27
  • Ks. Artur Awdaljan jest Ormianinem, który urodził się 08.09.1968 roku w Gruzji (Tbilisi). Jego rodzice Albert i Barbara wychowywali go w duchu religijnym w Kościele Rzymsko-Katolickim, który był wówczas jedynym kościołem katolickim w Gruzji – a jednocześnie wpajali mu tradycje i obyczaje ormiańskie, co nie było proste na obczyźnie.
  • Maciej Bohosiewicz
  • Dodano 2009-11-27
  • Prof. zw. dr hab. Andrzej Jan Chodubski
  • Dodano 2009-11-26
  • Pracownik naukowo-dydaktyczny na Uniwersytecie Gdańskim; członek Komitetu Nauk Politycznych PAN; autor ponad 800 publikacji dotyczących: metodologii badań naukowych, przemian kulturowo-cywilizacyjnych świata, a w tym mniejszości narodowych i etnicznych. Dużo uwagi poświęca zagadnieniom ormianistycznym; zajmuje się rozpoznawaniem tożsamości etnicznej Ormian oraz stosunkami polsko-ormiańskimi.
  • dr Łukasz Łotocki
  • Dodano 2009-11-25
  • Adiunkt w Zakładzie Migracji i Stosunków Etnicznych Instytutu Polityki Społecznej UW. Studiował na Wydziale Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW oraz w Instytucie Socjologii i Instytucie Nauk Politycznych Uniwersytetu w Hanowerze.
  • ks. Thadeos Geworgian
  • Dodano 2009-11-25
  • Ks. Thadeos Geworgian jest proboszczem Katedry Ormiańskiej we Lwowie. Jego świeckie imię brzmi -  Arcwi. Urodził się 17 października 1950 roku w Baku (dzisiaj stolica Azerbejdżanu). Po ukończeniu szkoły w 1969 roku przez dwa lata (1970–1972) odbywał służbę wojskową. Od 1982 roku służył w ormiańskiej katedrze miasta Baku jako lektor.
  • Prof. dr hab. Andrzej Pisowicz
  • Dodano 2009-11-24
  • Prof. dr hab. Andrzej Pisowicz (ur. 1940) jest pracownikiem naukowym Instytutu Filologii Orientalnej Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie. Studiował iranistykę na UJ (lata 1957-61) oraz armenistykę na Uniwersytecie Państwowym w Erywaniu (Armeńska SRR, 1961-63).
  • Dr Jerzy Szokalski
  • Dodano 2009-11-23
  • Filolog, krytyk literacki. Badacz i tłumacz literatury ormiańskiej i rosyjskiej (współautor "Historii literatury rosyjskiej XX wieku pod redakcją Andrzeja Drawicza"). Przekładał przede wszystkim poezję – wiersze Bedrosa Turiana, Misaka Medzarenca, Arewszata Awakiana, Jeghisze Czarenca, Hamo Sahiana.
Materiały publikowane na stronie są własnością Fundacji Ormiańskiej KZKO