Wystawa "Ormianie w służbie Rzeczypospolitej w Ostrowcu Świętokrzyskim"
Dodano 2018-11-03

Z okazji stulecia odzyskania przez Polskę niepodległości i sześćset pięćdziesięciolecia Ormian w Polsce przy współpracy z Panem Dariuszem Lorantym byłym policjantem, ekspertem ds. bezpieczeństwa Świętokrzyskiego Forum Samorządowego zorganizowaliśmy wystawę w Wyższej Szkole Biznesu i Przedsiębiorczości w Ostrowcu Świętokrzyskim. Uroczyste otwarcie wystawy „Ormianie w służbie Rzeczypospolitej” odbędzie się w poniedziałek, 5 listopada 2018, o godz. 11:30 w Wyższej Szkole Biznesu i Przedsiębiorczości w Ostrowcu Świętokrzyskim przy ul. Akademickiej 12. Wystawa jest zorganizowana pod patronatem prezydenta miasta, Pana Jarosława Górczyńskiego. Otwarcia dokona JE Ambasador Republiki Armenii, Pan Edgar Ghazaryan.
Zgromadzeni wysłuchają prelekcji :

Ambasadora Republiki Armenii w Polsce, Edgara Ghazaryana – „Armenia starożytne państwo, współczesność europejska”,
Dariusza Lorantego - „Armenia uwarunkowania geopolityczne”,
Przewodniczącego Rady Fundacji Armenian Foundation, Macieja Bohosiewicza - „Ormianie Polacy wspólnota dziejowa, mniejszość która nie zdradza”,
Grigora Szaginiana, działacza samorządowego - "Współczesna emigracja ormiańska w Polsce",
Dr Graira Magakiana, pracownika naukowego Uniwersytetu Śląskiego - „Diaspora ormiańska na świecie”.

Wystawę można oglądać do 8 listopada br.
ZAPRASZAMY