Spotkanie z ks. prof. Józefem Naumowiczem
Dodano 2016-12-01

Czy pierwsi chrześcijanie świętowali Boże Narodzenie?
Dlaczego urodziny Jezusa obchodzimy akurat 25 grudnia?
Czy ta data rzeczywiście ma pogańskie korzenie?
Odpowiedzi na te i inne pytania mogą zaskoczyć.
Ksiądz Profesor Józef Naumowicz, uznany specjalista zajmujący się wczesnym chrześcijaństwem, opowiada o narodzinach Bożego Narodzenia. Odwołując się do starożytnych tekstów źródłowych, wyjaśnia wszystkie nieporozumienia związane z jednymi z największych chrześcijańskich świąt.
Radość Bożego Narodzenia jest doświadczeniem nie tylko tych, którzy wierzą w Jezusa. Przepiękne obrzędy, w których bierzemy udział, wpisane są w tradycję naszego kraju. Teraz po raz pierwszy możemy poznać często sensacyjne wydarzenia, które sprawiły, że obchody tych świąt otrzymały znaną nam dziś formę.
Ks. prof. Naumowicz, jako pierwszy naukowiec na świecie ustalił, że pierwsze uroczyste obchody Bożego Narodzenia miały miejsce po wybudowaniu bazyliki Narodzenia Pańskiego w Betlejem, w IV wieku. Nie były one związane z zastąpieniem żadnych wcześniejszych świąt pogańskich, jak dotychczas powszechnie sądzono. Swe tezy znany patrolog z UKSW prezentuje w książce: "Narodziny Bożego Narodzenia"
Ksiądz Profesor pełni funkcję duszpasterza ormiańsko katolickiej parafii centralnej w Warszawie pw. św. Grzegorza z Nareku
ZAPRASZAMY
info: wydawnictwoznak.pl

Fundacja Armenian Foundation zaprasza 19 grudnia o godz. 18:00 na spotkanie z ks.prof Józefem Naumowiczem autorem książki "Narodziny Bożego Narodzenia". Mamy nadzieję, że ks. Profesor przekaże nam nieco szczegółow o nieprawdopodobnej historii narodzin Bożego Narodzenia.

Czy pierwsi chrześcijanie świętowali Boże Narodzenie?

Dlaczego urodziny Jezusa obchodzimy akurat 25 grudnia?

Czy ta data rzeczywiście ma pogańskie korzenie?

Odpowiedzi na te i inne pytania mogą zaskoczyć.

ZAPRASZAMY

info: wydawnictwoznak.pl