III FORUM Polskich Ormian
Dodano 2018-05-24

19 maja 2018 roku w Centralnej Bibliotece Rolniczej w Warszawie (ul. Krakowskie Przedmieście 66) z inicjatywy Pana Ambasadora RA, Edgara Ghazaryana, zostało zorganizowane III Forum Polskich Ormian. Forum rozpoczęło się od odczytania listów do uczestników od Marszałka Senatu, Stanisława Karczewskiego, Marszałka Sejmu, Marka Kuchcińskiego oraz Ministra Diaspory RA, Mkhitara Hayrapetyana. Następnie głos zabrał Pan Ambasador, który poinformował zgromadzonych, że niektórzy członkowie wspólnoty ormiańskiej w Polsce zostali uhonorowani medalami i dyplomami Ministerstwa Edukacji i Nauki RA, Ministerstwa Diaspory RA oraz Ministersta Kultury RA.
Złoty Medal Ministerstwa Edukacji i Nauki RA otrzymała m.in. Pani Gohar Khachatryan, założyciel i dyrektor ormiańskiej szkoły dziennej w Krakowie. Medale wdzięczności Ministerstwa Diaspory RA otrzymali m.in. Pan Ashot Arakelyan, fundator pomnika Kazimierza Wielkiego w Polsce, ks. Tadeusz Isakowicz-Zaleski, Adam Terlecki, założyciel i długoletni PrezesOrmiańskiego Towarzystwa Kulturalnego, Arsen Hovsepyan przewodniczący Fundacji polsko-armeńskiej oraz Marta Axentowicz-Bohosiewicz, założyciel i Prezes Fundacji Armenian Foundation.
Złoty Medal Ministerstwa Kultury RA otrzymała Pani Heghine Mkrtchyan, nauczycielka w Szkole Muzycznej w Kaliszu,
Dyplomami Ministerstwa Diaspory i Ministerstwa Kultury
Zostali wyróżnieni: rzeźbiarz i filantrop Grigor Aslanyan, Karen Shahumyan oraz Karine Owsepian - nauczycielka Szkoły Muzycznej w Ostrowcu Świętokrzyskim.
Po krótkiej przerwie uczestnicy Forum wzięli udział w dyskusji dotyczącej działaności ormiańskich organizacji społecznych, której moderatorami był Pan Ambasador , ks. Józef Naumowicz,  E. Mier - Jędrzejowicz oraz prof Ara Sayegh.
Forum zakończyło się prezentacją europejskiego mazgazynu ORER ( wydawanego w Czechach), którego ostani numer poświęcony był Ormianom w Polsce.
Gratulujemy i dziękujemy

• III FORUM Polskich Ormian