Nasz wkład w prace renowacyjne w Katedrze Ormiańskiej we Lwowie
Dodano 2009-02-18
Oprawy .......oświetleniowe stanowią nasz drobny wkład w prace renowacyjne w Katedrze Ormiańskiej we Lwowie. Jesteśmy ogromnie dumni, że mogliśmy sfinansować jeden z niezbędnych elementów wyposażenia Naszej Katedry. Konserwacja tej wyjątkowej świątyni trwa od kilkunastu lat. W prace zaangażowane są instytucje polskie i ukraińskie. Ogromną rolę w corocznie postępujących pracach pełni księdz Tadewos, opiekun Katedry i parafii ormiańskiej we Lwowie. Natomiast prowadzenie konserwacji zgodnie z regułami sztuki konserwatorskiej to zasługa pracowników polskiego Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego. W ścisłej współpracy z Departamentem Dziedzictwa Kulturowego tego ministerstwa, przeprowadziliśmy błyskawiczną akcję zebrania potrzebnych środków i zakupienia opraw oświetleniowych. W listopadzie 2008 roku uczestniczyliśmy w zakończeniu roku konserwatorskiego we Lwowie, na specjalne zaproszenie komitetu zajmującego się Katedrą Ormiańską i Cmentarzem Łyczakowskim. Poniżej załączamy zaświadczenie o współdziałaniu wystawione przez Departament DK MKiDN. W tym roku będziemy starać się o zebranie kolejnej sumy pieniędzy z przeznaczeniem na dofinansowanie prac w Katedrze Ormiańskiej. Zapraszamy wszystkich już teraz do współdziałania w tym szczególnie "ormiańskim" projekcie.