Interaktywna Mapa Cmentarza
  • VII edycja wyjazdu "Kuty nad Czeremoszem. Mała stolica Ormian."
  • Dodano: 2015-03-12
  • IMG6867.JPG Edycja siódma wyjazdu"Kuty nad Czeremoszem. Mała stolica Ormian", która odbyła się w dniach 02-16.08.2014 w dużej mierze była kontynuacją naszych działań z ostatnich lat.Tegoroczny wyjazd do miejsc tak dobrze nam znanych wzbudzał wśród uczestników lekkie zaniepokojenie ze względu na skomplikowaną sytuację na Ukrainie. Jednakże już pierwsze dni i kontakty ze społecznością ukraińską wzbudziły u nas uznanie ze względu na bardzo miłe wręcz entuzjastyczne witanie nas w miejscach gdzie pojawialiśmy się. Kosmopolityczny Lwów pełen wielu turystów tym razem okazał się wyludniony i wszędzie było słychać o nadciągającej wojnie. Na szczęście, gdy dotarliśmy na Pokucie tam życie toczyło się swoim spokojnym tempem jednakże byliśmy świadkami blokad dróg zorganizowanych przez mieszkańców miasteczek i wsi w celu zapobieżenia poboru ukraińskiego rekruta, a z naszych maleńkich Kut jak donosiła nam nasza ormiańska społeczność na wojnę wzięto już parunastu mężczyzn. Nasza obecność w Kutach spotkała się z wielką sympatią i pomocą miejscowej ludności. Wiele osób pomagało nam w trakcie naszych rutynowych prac na cmentarzach a po południu i wieczorem przy ognisku rozmawialiśmy z wieloma mieszkańcami na rożne trudne tematy. Prezentowane przez nas nasze opowieści o ormiańskich przodkach spotykały się z dużym zainteresowaniem i wspomnieniami starszych osób. Jak zwykle odwiedziliśmy najważniejsze  miejsca związane z historią Polskich Ormian na Kresach takich jak Krapczyjów, Czerniowce, Łysiec, Śniatyn i pozostałe.Za najważniejsze osiągnięcie tegorocznego wyjazdu uważamy uratowanie od zniszczenia ormiańskiej płyty nagrobnej z XVII wieku. W poprzedniej edycji naszego wyjazdu w 2013 roku, dzięki ustnym przekazom starszych osób udało nam się ją zlokalizować. Jedyne co mogliśmy wtedy zrobić to potwierdzić lokalizację obiektu. Jest ona dowodem na posługiwanie się językiem ormiańskim przez Polskich Ormian. Płyta została wykopana z ziemi, oczyszczona i ponownie umieszczona na betonowej podmurówce, otoczona specjalnym płotkiem. Władze cmentarza zostały poinformowane, że jest to zabytek kultury ormiańskiej.Od władz cmentarza uzyskaliśmy zapewnienie o objęciu obiektu ochroną i specjalnym monitoringiem.  Uważamy, że tegoroczny wyjazd, jak i poprzednie mimo trudnej sytuacji na Ukrainie zakończył się pełnym sukcesem a założone przez nas cele edukacyjno - integracyjne zostały osiągnięte. Mamy nadzieję, że w przyszłym roku nasze dalsze poszukiwania korzeni Ormian Polskich pozwolą nam wreszcie dotrzeć na Krym, a stamtąd do Armenii. Zadanie zostało zrealizowane dzięki dotacji Ministra Administracji i Cyfryzacji
  • Wspomnienia z Kut - tragiczny kwiecień 1944
  • Dodano: 2011-02-02
  • Od-lewej-Stanisawa-widerska-na-kolanach-Wiesaw-widerski.JPG Witam i przepraszam za długie milczenie spowodowane różnymi przyczynami, szczególnie trudnością w przełamaniu oporu w podjęciu bolesnego tematu. Jeśli teraz temat ten znajdzie zainteresowanie, to przekazuje w dużym skrócie historię, a raczej wspomnienia, dotyczące rodziny Świderskich przed i po masakrze ludności polskiej i ormiańskiej, jaka miała miejsce  na wiosnę 1944 roku w Kutach.
  • Nazwiska z nagrobnej tablicy
  • Dodano: 2010-10-20
  • 13 października br. w Gazecie Oławskiej ukazał się artykuł pt."Nazwiska z nagrobnej tablicy". Jest to wywiad z P. Bronisławem Ciołkiem dotyczący upamiętnienia, które miało miejsce 8 sierpnia 2010 roku w Kutach. czytaj całość[http://gazeta-olawa.pl/artykul-2057-nazwiska-z-nagrobnej-tablicy.html]
  • Artykuł w Kurierze Galicyjskim